Cross Border Programme - Croatia | Bosnia and Herzegovina

Search

This section is designed for all potential applicants who are looking for a project partner. If you would like to browse through existing contacts and project ideas please use our search engine.


Project Name: Uskočki boj za Klis
Input Date: 2013-01-28 14:57:59
Organization: Povijesna postrojba Kliški uskoci
Country: Hrvatska
Full Name: Mile Barić
Address: Kosa-Barići 3, 21231 Klis
Description of partner: Srednjovjekovne povijesne postrojbe
Priority 1: Mjera 1.1: Zajednički razvoj turističke ponude
Priority 2:
Project Description: „Uskočki boj za Klis“ je povijesno-scenski spektakl koji Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ organizira od 2011. godine. Nakon izvrsnih reakcija na prvo uprizorenje povijesne bitke, u 2012. godini napravljen je dodatni iskorak. Tada je, naime, u izvedbi sudjelovalo više od 200 kostimiranih izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva u oko sat i pol programa. Sve je, dakako, bilo popraćeno pucnjevima iz topova, pušaka i kubura, borbama mačevima, plotunima iz katapulta, hitcima zapaljivim strelama...
Tijekom tri dana, koliko traje manifestacija „Uskočki boj za Klis“, u neposrednom okruženju kliške tvrđave, odvija se i sajam starih obrta i zanata, viteški turniri u mačevanju i streličarstvu, nastupi brojnih žonglera, iluzionista, plesača, radionice, kušaonice i to sve uz zvuke orijentalnih i domaćih arhaičnih glazbenika.

Programski sadržaj „Uskočki boj za Klis“ koji Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ uprizoruje u kliškoj tvrđavi, apsolutna je novost i prvi ovakav kulturno-turistički proizvod u srednjoj Dalmaciji. Kroz scensku pripovijest domaći i strani gosti na slikovit i suvremen način mogu pojmiti hrvatsku povijesnu ulogu u stvaranju moderne europske civilizacije.
Dobivena sredstva koristili bi za ulaganje u infrastrukturu koja bi osiguravala trajno izvođenje Uskočkog boja za Klis jednom godišnje, kao i za slična uprizorenja u manjem obimu koja bi se održavala više puta tijekom godine.
Main activities: Unaprijeđenje prezentacije i cjelokupnog kulturno-turističkog doživljaja utvrde Klis uvođenjem cjelovite i slojevite interpretacije
Estimated value (€): 70.000,00
Project Duration: Trajno
Previous experience: Udruga Povijesna postrojba „Kliškl uskoci“ djeluje kroz dva koncepta koji se međusobno nadopunjuju:
1) Kao pokretni spomenik
Pripadnici postrojbe u živopisnim povijesnim odorama sudjeluju na brojnim vojnim, vjerskim i svjetovnim manifestacijama i na taj način prezentiraju bogatu kulturno-povijesnu baštinu Klisa i Hrvatske. Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ počašćena je nazivom počesne postrojbe Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske ratne mornarice. Posebna čast Povijesnoj postrojbi ukazana je 2011. godine kada je na poziv MVP-a sudjelovala na sahrani Otta von Habsburga što je uz sudjelovanje na vojnom hodočašću u Lourdesu, drugi put da i izvan naše domovine promoviramo Klis i Splitsko-dalmatinsku županiju.

2) Kao kulturna udruga

Članovi kulturne udruge Povijesna postrojba „Kliški uskoci“, u suradnji s eminentnim stručnjacima, na moderan način rade na ostvarenju brojnih kulturnih, duhovnih, turističkih i edukacijskih projekata. Tako smo posljednjih godina postali najbolji reprezent i zaštitni znak Klisa i njegove općine. Zahvaljujući nesvakidašnjem maru i zalaganju, nebrojenim kontaktima, modernom pristupu, vrhunski stručnom, gotovo profesionalnom odnosu naših članova, u svega pet godina svog postojanja ostvarili smo izvrsne rezultate, koji su postali obrascem te kriterijem djelovanja mnogim udrugama u brojnim, čak i znatno većim sredinama.
U proteklom razdoblju kroz razne projekte bavili smo se sljedećim djelatnostima:

- nakladništvo
- muzejska djelatnost
- organizacija različitih izložaba
- organizacija koncerata
- etnomuzikologija
- organizacija i produkcija spektakularnih scenskih uprizorenja
- etnografija
- filmsko-dokumentarna produkcija
- organizacija vodičkih službi s edukacijskim djelovanjem
- škola mačevanja
- škola streličarstva
- organizacija stručnih predavanja
- turistička promidžba autohtonih etno-posebnosti
- suradnja u povijesno-istraživačkim znanstvenim projektima
- poticanje rehabilitacije starih obrta i zanata
- poticanje konzervatorske i restauratorske obnove objekata spomeničke baštine
- poticanje proizvodnje autohtonih suvenira
- promocija darovitih mladih umjetnika